פרק 6: עמותת מעגלי שמע

פרק 5: ספורט פארלימפי

פרק 4: חוות קרן אור

הכירו את המייקרז: ארנון זמיר

פרק 3: עמותת אתגרים

פרק 2: עושים שכונה

פרק הבכורה: עמותת רובין פוד

הכירו את המייקרז: אייל הרשקו

כך תבנו "מתריעון" לכבדי שמיעה
הכירו את המייקרז: ספיר כדורי
עמוד הסידרה בכאן 11
מילון המונחים למייקרז

הסידרה "מייקרז" נוצרה כדי להגדיל את המעגל: שכמה שיותר אנשים ידעו מה זה מייקרים, או שידעו שהם עצמם מייקרז. הצורך הזה צמח מתוך החוויה האישית שלי: מאז ומתמיד הייתי אחד שחוקר איך הדברים עובדים, מפרק ומרכיב כל דבר שהגיע לי ליידיים, ובונה: טיסנים, רהיטים, כלי עבודה, צעצועים. שנים חשבתי שאני המוזר היחידי, ושכל האחרים נהיו רציניים ומצאו עבודה.

אי שם בשנת 2010 נחשפתי להגדרה של מייקר וכל החלקים נפלו למקום. פתאום לא הייתי לבד – היו עוד אנשים סביבי שאוהבים דברים דומים, ושמוכנים ורוצים לשתף וללמוד ביחד. זה התחיל מההכרות עם מונא – מרכז החינוך-חלל-רחפנים בצפון, מהחוויות של בגיקון – הקהילה בה' הידיעה למייקרים בישראל וכמובן לתקופת ההקמה והניהול של TOM, מייקינג חינוך, ואינספור חוויות, קהילות ופעילויות שאני עושה ועשיתי, ובהן המייקרים והמייקינג מרכזיים.

את הסידרה יצרנו – אסף נאווי, עופר דנציגר ואנוכי – כדי שלא רק המייקרים ידעו שהם מייקרז. אני מאמין בלב שלם שכל אדם הוא יוצר, ולכל אחת ואחד יש דחף לפתור, לשפר ולעשות. אחרי שנים של עיסוק בתחום – הגעתי אל אולי 30,000 איש שנפגשו עם הפעילות. ב 2018 העלתי סירטון ראשון ליוטיוב ופלטפורמות נוספות – והוא הגיע ל 2.4 מליון צפיות בחודשים ספורים.

אז נכון – מהסידרה לא לומדים איך בונים את המוצרים (את זה משלימים בדיגיטל אחר כך!) – אבל המטרה שלה היא שכל ילד, הורה, מורה ומנהלת בישראל ידעו מה זה מייקרז, ידעו שזה לא בשמיים – ושגם הם יכולים להיות מייקרז ודי בקלות.

אפשר להסתכל על זה כאנטיטזה ל TED:
קודם כל – אני מאוד אוהב את TED. המודל מבריק מכמה בחינות, וחלק גדול מהסירטונים מעניין בצורה בלתי רגילה. רק מה? אני מסיים את הצפייה עם התחושה ש"מישהו חכם, איפשהו, באיזה אוניברסיטה, עושה דברים מבריקים וחכמים". המטרה שלי עם הסידרה היא שהצופים יסיימו עם התחושה ש"אנשים יצירתיים כמוני, עושים דברים טובים עם הידיים שלהם. גם אני יכול לעשות את זה – וזה לא קשה".

איך מתחילים? נקודות כניסה לקהילת המייקרים בישראל

מייקינג בחינוך: זה העולם שלי, רוב הזמן. אפשר ליצור איתי קשר פה באתר, או לבוא להיפגש בירוק – המייקרספייס בעמק חפר. מפת מרחבי המייקרים החינוכיים בישראל נמצאת פה באתר, מיצאו אחד שקרוב אליכם הביתה ופשוט צרו קשר, או צרו קשר ישיר איתי (ארנון) – כאן.

כרגע במפת המייקרספייסים: 108 מרחבים

עוד כמה מקומות של מייקינג בחינוך:

מוזיאון המדע בירושלים – המפעיל מייקרספייס חינוכי ומארגן בכל שנה את שבוע מייקינג-חינוך

FIRST – תחרות רובוטיקה-STEM-חינוך לנוער, חריפה ואנרגטית מאין כמוה. התחרות בישראל בוערת בעשרות קבוצות נוער נלהבות וכן – יש קבוצת נוער קרוב אליכם – לא משנה היכן אתם בארץ, וכן – סביר מאוד שהם ישמחו אם תבואו לעזור.

בית הספר דרור גליל – שהקים מגמת מייקרים ראשונה בארץ בקיבוץ רביד, בה בנו התלמידים את בית הספר שלהם במו ידיהם

מייקינג לאימפקט חברתי: יש כמה וכמה אירגונים וקבוצות ששעוסקים בחיבור מייקרים וצרכים של אנשים עם מוגבלות, גופי חברה וסביבה עוד. ביניהם:

TOM:Tikkun Olam Makers פרויקט שהיה לי הכבוד להיות המנהל-המייסד שלו, ולהובילו מראשיתו ב 2013 עד 2017

Makers For Heros שעוסק בצרכים של פצועי צה"ל, מופעל על ידי עמותת ריסטרט המופלאה

מילב"ת שמרכזה בתל השומר, ועובדת ברחבי הארץ: אירגון מקצועי, אמנם לא מיועד למייקרים אבל מפעיל קבוצות מוכשרות מאין כמוהן של יוצרים וממציאים לפרויקטים מיוחדים

פל"א בבית החולים אלי"ן – מרחב טכנולוגי המוקדש לפיתוח והמצאת הדברים שצריכים ילדים עם צרכים מיוחדים מורכבים. באופן כללי, אם תרצו לראות איך נראית מלאכת קודם מודרנית – אלי"ן הוא המקום לבקר בו.

Go Baby Go – הכי יפה והכי פשוט שבעולם: בונים לילדים קטנים עם מוגבלות, בימבה מותאמת לצרכים האישיים והשיקומיים ולאישיות שלהם. ארחו סדנה או לכו להתנדב.

מייקינג כללי: אתם רוצים לבנות רהיטים הביתה, להמציא המצאות, ללמוד על מדפסות תלת ממד ולהכיר את קהילת המייקרז הישראלית? בהרבה מקומות יש קורסים למתחילים. אפשר להסתכל בעמוד הסדנאות

ישראל היא מדינה של מייקרים. אנחנו לא רגילים להשלים עם מציאות שמשהו חסר בה, ורבים מאיתנו פורחים בסביבות בהן נדרשים פתרונות יצירתיים לבעיות מורכבות. כמה קבוצות בולטות בתחומים האלה הן:

Geekcon – האלמה מאטר של המייקרים בישראל. מדי שנה בשנה, אי שם בחוף שדות ים. No project? no entry.

הסדנה לידע ציבורי – תוכנה, נתונים וקוד פתוח הם חלק בלתי נפרד ממייקינג. הסדנה היא גוף חזק שאחראי לכמה וכמה פריצות דרך לדמוקרטיה הישראלית.

פנימית – מייקרים + קהילה + אופניים (בתל אביב)